Väsjöcrossen

Vill du vara med om något riktigt coolt? Då ska du hänga med på Väsjöcrossen! Mitt på Järvafältet i Stockholm bildas varje år en stor lerig tävlingsplan där massor av snabba motorcyklister glider runt. De är inte bara där för skojs skull, utan de tävlar i Väsjöcrossen som är en stor kamp om vem som är bäst på motocross. Inom denna sport handlar det om att kunna komma upp i riktigt höga hastigheter samtidigt som man ska försöka att inte halka i leran. Underlaget tillhör utmaningen, det är nämligen vanligtvis en blandning av just lera, sand och grus som tillsammans skapar ett ostadigt underlag.

Väsjöcrossen – en modern klassiker

Väsjöcrossen är en tävling som har funnits i flera år och kommit att bli något av en klassiker inom MX, det vill säga motocross. Den äger rum i Sollentuna som ligger i Stockholms norra delar. Som i alla liknande tävlingar är poängen att vara så snabb som möjligt, utan att skada sig själv eller någon annan. I denna tävling är distansen på 1500 meter som delvis går igenom en slalombacke. I rundan ingår även två naturhopp som är olika från år till år. Vissa gånger har hoppen utgått från hårda stenar och ibland från mjukare avsatser. Det är ofta på dessa ställen som många åskådare samlas.

Vanligtvis brukar Väsjöcrossen äga rum i augusti. Tävlingen äger rum under en dag och första samlingen brukar vara runt klockan åtta på morgonen. Under förmiddagen har man chans att träna och värma upp för att sedan vara med och delta i kvalheat. Därefter är det lunch och sedan följer några timmar av deltävlingar och finaler, något som senare under eftermiddagen toppas av en efterlängtad prisutdelning. Det gäller att vara utvilad och på topp om man ska delta i denna moderna klassiker, antalet tävlande är nämligen högt och konkurrensen är inget för veklingar. Med en bra hoj, glatt humör och stenhård vinnarskalle kan man komma långt!

Det går fort i Väsjöcrossen

Viktigt med säkerheten

Inom motorsporter har det länge varit långdragna diskussioner om vad man ska göra för att öka säkerheten. Motocross är tyvärr en hård sport som har orsakat många benbrott och större skador för såväl deltagare som åskådare. Eftersom underlaget är hal lera och hastigheten kan bli väldigt hög finns dessvärre många dokumenterade fall av allvarliga olyckor i samband med just motocross. Framförallt kan förarna drabbas av knä- och fotskador om de ramlar och får motorcykeln över sig i hög fart. Ryggskador och nerver som kommer i kläm är också vanliga. Under Väsjöcrossen 2016 var det dock förvånansvärt få skador, till allas glädje.

När Väsjöcrossen gick av stapeln lördag 13 augusti 2016 var det bara tre skador som rapporterades, där en av dem hade orsakats av själva sporten. Ett stukat knä och två getingstick var den skonsamma utgången, till arrangörernas lättnad. På senare år har motocross fått fler regler just kring säkerheten. Bland annat är det obligatoriskt att alla tävlande har tävlingslicens och alla måste även ha rätt utrustning. Hjälmen får inte vara för gammal utan den ska vara i godkänt skick och samma sak gäller ryggskyddet.

En spännande dag

Om du känner för att uppleva lite spänning när sommaren närmar sig sitt slut ska du ta dig till Väsjöcrossen i Sollentuna, norr om Stockholm. Detta är en av de coolaste tävlingarna inom motocross eftersom den har flera naturhopp och dessutom löper genom en slalombacke. Om du redan är en van förare har du säkert koll på Väsjöcrossen och då är frågan om du har tävlat än? Anmälningsavgiften är på 300 kronor, vilket har potential att bli väl investerade pengar om du lyckas ta dig till prispallen. Detta är en spännande tillställning även för åskådare, men tänk på att inte ha dina finaste kläder för du kommer nog få lite lerstänk på dig.