Tävlingar

Det blir lätt lerigt på tävlingar

Tycker du om att befinna dig i sammanhang där adrenalinet är på topp? Då är tävlingar inom motorsport något som du nog kan finna nöje i att prova på. Det finns massor av olika typer av motorsporter, där motionscross är en av de varianterna som växer snabbt i popularitet just nu. Här handlar det om att komma upp i höga hastigheter och inte vara rädd för varken lera eller snabba vändningar. Man kan lugnt säga att det går undan! Dessa tävlingar brukar vara lika roliga att delta i som att vara på plats för att betrakta, så med andra ord är alla välkomna.

Tävlingar för den målmedvetne

När det väl börjar bli dags för tävlingar är det viktigt att ha förberett sig noga. Att tävla handlar inte bara om att klara av de fysiska utmaningarna och ha lite tur, utan det är flera faktorer som spelar roll. En väldigt viktig del om man vill komma långt i en tävling är att ha förberett sig mentalt. Inom många olika sporter pratar man om kraften i att visualisera målgången. Det tankesättet går helt enkelt ut på att du ska måla upp en inre bild som visar exakt hur det går till när du vinner tävlingen och tar emot pokalen.

För att komma långt i tävlingar gäller det att ta hjälp av kraftfulla verktyg. Din hjärna är förmodligen ditt starkaste redskap, även om det är en fysisk aktivitet att tävla i motorsporter. Det gäller att öva på att ta snabba beslut, inte tveka när du utför en manöver och samtidigt kunna beräkna hur de andra deltagarna rör sig i förhållande till dig. Detta är inte en liten utmaning, men det är dock en stor belöning när du har lyckats och står högst upp på prispallen. Framförallt är det viktigt att aldrig tappa tron på sig själv och vad man kan åstadkomma.

I olika grupper

Som inom de flesta sporter börjar man tävla inom sin egen klass först, för att sedan avancera uppåt i takt med att ens färdigheter utvecklas. Inom motionscross är tävlingarna ofta indelade i vilka som är amatörer och vilka som är mer vana vid att köra. Det handlar med andra ord inte om ålder, längd, vikt eller kön utan bara hur mycket erfarenhet du har. Detta upplägg kan dock skilja sig mellan olika klubbar men rent generellt ser det ut på detta sätt. I alla tävlingar måste deltagarna uppfylla noggranna krav för säkerhet, vilket bland annat innebär att man måste ha en tävlingslicens.

Att ha en tävlingslicens innebär kort och gott att man har fått godkänt av sin tränare att vara med och tävla. Det är stor skillnad mot att träna och att tävla, framförallt när det gäller säkerhetsaspekten. Eftersom dessa tävlingar kan vara både riskfyllda och olycksdrabbade är det viktigt att ingen amatör ger sig ut på banan. Även om man kanske känner att man själv har koll på läget är det inte säkert att alla andra deltagarna vet exakt vad de gör, därför ger man bara vana förare tillstånd att tävla. Dessa säkerhetsregler har stärkts sedan 2016 eftersom motorsporter länge har blivit kritiserade för att det sker många olyckor just vid tävlingar. Det är lätt hänt när hastigheten höjs men ambitionen har alltid varit att alla ska komma i mål helskinnade.

En dos körglädje

Om du har börjat fundera på tävlingar inom motorsport gissar vi att du har fått mersmak för denna snabba sport. Det är få saker som är så spännande som att känna hur fartvinden viner runt huvudet samtidigt som man tar sig fram med en hastighet som inte går att jämföra med den vanliga trafiken. Har du hittills stått vid staketet på tävlingar? Det är visserligen väldigt kul att titta på, men varför inte släppa sargen och prova själv! I flera motorklubbar går det att låna en hoj och testa, se bara till att ha en hjälm och rätt slags kläder på dig. Efter lite träning kanske du också står på prispallen!