Svemo

Svemo är ett idrottsförbund för motorcykel- och snöskotersport som bildades 1935. Förbundet valdes sedan in i riksidrottsförbundet 1961. Deras kansli ligger i Norrköping och cirka 550 motorcykelklubbar med 100 000 medlemmar är knutna till Svemo. Förbundets uppgift är att samla alla som vill träna och tävla på motorcykel eller snöskoter. De försäkrar och utbildar även förare, tränare och ledare både på nationell och lokal nivå. Förutom detta arbetar även förbundet med att skriva regler och godkänna banor. De är anslutna till den internationella motorcykelfederationen. Förbundet anordnar grenar som roadracing, motocross, enduro och speedway. Dessutom anordnar de isracing, dragracing, supermoto, minimoto, sidvagn och snöskoter.

Svemo anordnar bland annat tävlingar i motocross.

Svemo och motocross

Motocross är både för nybörjare och för de som är erfarna. Om man är nybörjare finns det alltid en instruktör som kan hjälpa till att gå igenom grunderna så att man kan öva på ett tryggt och säkert sätt. Motocross är en sport som kräver ganska mycket utrustning. Som nybörjare kan man låna denna utrustning till man är säker på att man vill fortsätta med sporten. Om man vill tävla, måste man köra upp för att få en licens. Se till att klubben du går med i är en klubb som är ansluten till Svemo så att det går att ta del av alla deras tävlingar.

Man måste vara 12 år eller äldre för att kunna tävla och skaffa en licens enligt Svemo. Är man yngre kan man tävla i Guldhjälmsutbildningen där man kan få en Guldhjälmslicens. Syftet med den licensen är att de kan tävla i Guldhjälmstävlingar men mer för att få erfarenhet av tävlingar i lugn och ro. När man är över 12 år kan man tävla mot tjejer och killar på en 80-kubiksmotorcykel. När man är 13 år eller äldre får man köra en 125-kubiksmotorcykel. Innan tävlingen får man träningsköra och lära känna banan. När tävlingsgrinden faller, åker alla ut på en startsträcka innan de väljer sitt spår.

Svemo och snöskoter

För att kunna tävla med en skoter krävs att man är medlem i en klubb som är ansluten till Svemo. Genom att man är medlem i en sådan klubb, får man licens för att tävla och information vilka regler som gäller angående utrustning och förare. Om man vill träna och tävla som ungdom krävs det att man är mellan 12 och 16 år och har med sina föräldrar vid träning och tävling. Ungdomarna måste även ha en licens som de får genom klubben och de får tävla i grenarna snöskotercross, backe och dragracing. Både förare och skoter måste vara utrustade enligt Svemo-reglementet för att det ska vara en säker sport.

Skotercross är den tävling som är mest populär bland alla skotertävlingar enligt Svemo. Det är den tävling som lockar flest utövare och den största publiken. Själva tävlingen sker på en sluten bana och varje heat är flera varv. Banan består både av rakor, hopp och kurvor. 16 förare startar samtidigt varje heat och de 16 snabbaste förarna från respektive heat får tävla i finalen. Först över mållinjen vinner. Skotercross är en fysiskt påfrestande tävlingsgren då man måste vara i kontroll över sin skoter som väger över 200 kilo.

Svemo och olika tävlingsgrenar

Svemo är idrottsförbundet som samlar alla som vill träna och tävla i motorcykel-och snöskotersporter. Svemo anordnar tävlingar där klubbar som är knutna till förbundet får tävla. Här finns möjlighet att tävla i diverse tävlingsgrenar som motocross, enduro men också i mer ovanliga som minimoto, som även är en sport för vuxna, och isbacke där både 2-, 3- och 4-hjuliga fordon är tillåtna. Andra tävlingsgrenar inkluderar snöskotrar där man till exempel kan tävla i skotercross som är den mest besökta bland skotertävlingarna. Svemo-förbundet har funnits sedan 1935 och är numera också medlem i den internationella federationen för motorcykelsport. Det finns många utbildningar som man kan gå genom förbundet som till exempel tävlingsledarkurser eller domarkurser.