Motorsport

När Henry Ford introducerade sin berömda masstillverkning av bilar, och därmed gjorde fordonen ekonomiskt åtkomliga för medelklassen, var det bara en tidsfråga innan motorsport skulle bli något verkligt stort. Istället för ett rent lyxprojekt för de förmögna och tillverkare av sportbilar, har motorsporten idag även utvecklats till ett folknöje, och numer finns det en tävlingsform för alla plånböcker. Idag sträcker sig de olika typerna av motorsport från vårt skandinaviska folkrace till Formel 1. I folkrace säljs bilarna för 6 500 kronor, medan de specialiserade vrålåken i Formel 1 är så dyra att de knappt har en prislapp. Dessutom finns, inom detta stora ekonomiska spann, en närmast oräknelig variation av sporter. Motorcykel eller bil, fyrhjuling eller snöskoter. Det finns sporter för alla upptänkliga fordon.

Folkrace är ett exempel på svensk motorsport

Motorsport har idag något för alla smaker

Det finns en motorsport för i princip alla motordrivna personfordon. Du kan tävla med din fyrhjuling lika gärna som din snöskoter, eller för den delen din traktor. Vanligast är dock sannolikt tävlingar med motorcyklar och bilar. Här hemma tenderar just motorcykeln att kunna stoltsera med flest anhängare, och vi har haft stora internationella framgångar i relation till vårt lands blygsamma storlek. Speedwaylegendaren Tony Rickardsson har vunnit inte mindre än sex individuella världsmästartitlar. Utöver speedway är även motocross och enduro folkligt populära sporter för motorcyklar i Sverige. Trots att motorsport naturligen är en materialintensiv syssla, så finns det alltså ett enormt folkligt intresse, inte bara för att titta på tävlingar utan även att utöva sporterna. Mest ekonomiskt tillgängligt är nog folkrace, även om det kräver kunskaper utöver körandet.

Folkrace är en verkligt folklig motorsport, som genom regler hålls på de glada amatörernas nivå. Bilarna är ofta hemmabyggen, och måste erbjudas till försäljning efter varje tävling, till ett högsta pris om 6 500 kronor. Dessa regler garanterar att tävlingsformen inte kommersialiseras eller annars hamnar utanför de flesta privata utövares budgetar. En stor del av nöjet med folkrace blir naturligtvis utmaningen i att bygga en bil på en låg budget som presterar bättre än konkurrenterna. Ett intresse för att bygga och meka med motorfordon är naturligtvis en stor fördel även i andra motorsporter, även om det inte är en nödvändig förutsättning. Oavsett vilket fordon du kör med kommer reparationsbehov att uppstå, och eget arbete är då ofta ett billigare alternativ.

Motionscross är ytterligare ett populärt alternativ

En motorsport som har ökat snabbt i popularitet är den så kallade motionscrossen. Det är enkelt uttryckt motocross för amatörer. Sporten började under det sena 1980-talet, när en slags prova-på-tävling anordnades i Stockholmstrakten. Populariteten var enorm, och en stor efterfrågan på ytterligare evenemang följde. Sedan dess har intresset för motionscross exploderat, och konstigt är väl inte det. Det är en verkligt fartfylld och adrenalinstinn sport, där du kan rusa fram längs terrängbanor och göra höga hopp med din motorcykel. Om du är intresserad av att testa motionscross finns det ofta olika typer av introduktionskurser för nybörjare hos lokala klubbar. Du kan till och med låna nödvändig utrustning till en början.

Mycket motorsport har vuxit fram kring bruksfordon. Precis som många populära idrotter har sitt ursprung i exempelvis olika militära färdigheter, som ridning, skytte och fäktning, har vissa motorsporter sannolikt sitt ursprung i professionell användning av olika fordon. Fyrhjulingar, snöskotrar och traktorer är exempel på bruksfordon som används i olika populära motorsporter. Traktorpulling är en spektakulär tävling i vem som kan dra en last med sin traktor en viss sträcka, på kortast tid. Sportens ursprung är, föga förvånande, tävlingar bönder emellan om vem som kan prestera bäst med sina fordon. Sådana och många andra tävlingsformer var förr mycket populära inslag på marknader och andra sammankomster. Arbetsfordon som snöskotrar och fyrhjulingar har också de gett upphov till olika typer av motorsport, såsom motocross för snöskoter, även kallad skotercross. Faktum är att vissa skotergrenar körs på såväl gräs som asfalt!

Ett folknöje som är säkrare än man tror

Motorsport kan gärna se kolossalt våldsamt eller farligt ut. I folkrace, till exempel, krockar bilar ofta, och det tycks vara en vedertagen taktik att preja sina motståndare i vissa situationer. Det ska dock understrykas att motorsport, som den utövas av privatpersoner, är en säker sysselsättning. Visst innehåller den risker, precis som fotboll eller vilken annan sport som helst. Men det råder inom motorsporten en stark kultur av säkerhetsmedvetenhet. Personlig skyddsutrustning är obligatorisk för att få tävla eller ens köra på vissa banor. Idag är denna utrustning så väl designad och utarbetad, att även våldsamma kollisioner sällan ger allvarliga kroppsskador.

Motorsport kan alltså utövas av de flesta människor, unga som gamla. Motocross är en populär ungdomsaktivitet, och folkrace har en åldergräns på bara 15 år för tävlingar. Det finns goda tillfällen att kombinera ett intresse för teknik och att meka med motorfordon, med suget att köra adrenalinstinna lopp med snabba bilar eller motorcyklar. Även om du är en total nybörjare, bör du kunna hitta en sport som passar just dig!